blog 1

Goed nieuws 😉 wandelen is beter dan een intensieve work-out

 

Ja echt waar! Alhoewel dat stond op het nieuws van RTL (zie de bronnen). Een korte samenvatting? En leuke tips om beter en meer in beweging te komen? Lees snel verder…

 

Onze Belgische collega Sportarts Ruud van Thienen somt op: “genoeg sporten, dus niet te weinig en niet te veel, is een van de meest efficiënte manieren om je immuunsysteem te boosten.” De WHO, Wereld Gezondheidheid Organisatie raadt het aan om 150 minuten gematigd te sporten, of de helft daarvan intensief. Ruud zegt: “3 tot 4 keer per week een half uur tot 40 minuten eens goed zweten. Daarmee zal je alle gezondheidsvoordelen van sporten kunnen verdienen.”

In Nederland kennen wij de Nederlandse Norm Gezond Bewegen. Zie de afbeelding voor de Nederlandse aanbevelingen.

blog2

“Wandelen is het beste medicijn” – Hippocrates 460 v. Chr.

Terug naar onze kop. “Je hoeft je echt niet iedere dag in het zweet te werken om gezond te blijven. Een stukje wandelen brengt al een hoop gezondheidsvoordelen met zich mee – en doe je dit op de juiste manier, dan is dit zelfs nog beter dan een intensieve work-out! Dus hup, wandelschoenen aan en gáán!”  aldus  neuropsycholoog Erik Scherder.

 

In de huidige periode is het misschien lastig om aan je beweging te komen. Het kan druk zijn, je moet van alles en dan ook nog bewegen.

 

“Bewegen hoeft echt niet moeilijk te zijn, zeg Erik Scherder. Of je nu thuis aan de gang gaat, of lekker in de buitenlucht, de ommezwaai is snel gemaakt.

 

Een dagelijkse wandeling kan bijdragen aan meer productiviteit en creativiteit. Je hart gaat beter werken en pompt je bloed via de carotis (de halsslagader) naar je hersenen. Dit zorgt dat je hersenen beter doorbloed raken en dat wil je.

 

Beter werkend hart, een ‘hoofdzaak’

In je hersenen bevindt zich ‘grijze stof’, ook wel de grijze gebieden in je hersenen. Daarnaast bevatten je hersenen ook witte stof: dit zijn de verbindingen. Deze zijn belangrijk voor met name signaaloverdracht tussen de grijze gebieden en die verbindingen hebben veel bloed nodig. “Ga je veel bewegen, werkt je hart beter en dit zorgt ervoor dat die verbindingen beter functioneren”, legt Scherder uit.

blog 1

Niet alleen je hersenen, maar je hele lichaam is gebaat bij een betere bloedsomloop. Een goede bloedsomloop zorgt namelijk voor een sterker afweersysteem. Je lichaam bevat verschillende cellen. Een van die cellen zijn de ‘NK-cellen’: Natural Killers. Deze killen alles wat je lichaam binnendringt aan virussen. “Hoe meer je beweegt, hoe actiever deze NK-cellen worden en hoe beter je afweersysteem functioneert.”

 

Met deze 5 apps wordt wandelen nóg leuker:

  • Ommetje Ontwikkeld met neuropsycholoog Erik Scherder. Start een wandelcompetitie met vrienden of familie, of nog gekker: tegen de rest van Nederland. Samen wandelen op een vrijblijvende manier, zonder dat je op dezelfde locatie bent. Daarnaast vertelt Scherder je na iedere wandeling een interessant hersenfeitje, dus nog leerzaam ook!
  • FigureRunning Figuren lopen met een app. Teken een route op de kaart in een bepaalde vorm en ren of loop deze. Leuk en uitdagend!
  • De meeste telefoons hebben er zelf eentje ingebouwd: een stappenteller. Hiermee houd je het aantal stappen bij dat je zet op een dag. Interessant om een vast aantal stappen met jezelf af te spreken dat je wilt halen. Zo weet je altijd of je nog extra moet bewegen. Heb je geen stappenteller? Probeer dan eens Pedometer. Hierin kun je ook badges verdienen, wat motiveert om extra stappen te zetten.
  • WandelZapp Een wandel-app die ruim 1000 wandelingen verspreid over heel Nederland aanbiedt. De afstand van deze wandelingen varieert van 4 tot 26 kilometer en de eerste wandeling is gratis. Wil je daarna onbeperkt wandelen met de app, betaal je 12,99 per jaar.
  • Strava Hiermee track je eenvoudig al je wandelingen en kun je ook zien hoe lang je precies over een wandeling doet, hoe snel je loopt en hoe actief je vrienden zijn. Een gebruiksvriendelijke app waarin je gemakkelijk routes uitstippelt. Je kunt in de app iedere soort sportactiviteit vastleggen, dus waar wacht je nog op?

 

Zorg goed voor jezelf. Zorg goed voor elkaar!

 

En heb je een helpende hand nodig? Een stok achter de deur? Wil jij weten hoe je er voor staat? Wat verstandig is voor jou? En zou je lekker ongedwongen in beweging willen komen?

 

Je bent welkom.

 

Welkom bij Fysiotherapie Segers!

 

Bronnen:

https://www.rtlnieuws.nl/lifestyle/gezondheid/artikel/5110951/goed-nieuws-wandelen-beter-dan-een-intensieve-work-out

https://www.allesoversport.nl/artikel/hoeveel-moet-je-bewegen-volgens-de-beweegrichtlijnen/

Reageer